Den lille Havfrue

Den lille Havfrue, New York har sin Frihedsgudinde, Paris sit Eiffeltårn og København en yndig pige, der skuer drømmende ud over vandet.Den verdens-berømte havfrue, der er inspireret af H.C. Andersens eventyr og udført af Edvard Eriksen i 1913, sidder på en sten ved Langelinie ved indsejlingen til Københavns Havn. Hun har i flere omgange fået hugget både hoved og arme af.

Kongens Nytorv

Kongens Nytorv, den store plads for enden af Strøget blev brolagt i 1670 og forsynet med rytterstatuen af Christian V i 1688. Begge dele for at cementere den enevældige konges magt. Kongens Nytorv er omkranset af  en række imponerende bygningsværker og palæer, hvor af de mest kendte er Det Kongelige Teater, hotel d’Angleterre, Charlottenborg og Nyhavn.

Diamanten

Diamanten, den Sorte Diamant er navnet på Det Kongelige Biblioteks nye tilbygning på havnefronten. Et internationalt anerkendt bygningsværk, beklædt med højglanspoleret sort granit fra Zimbabwe, som spejler vandet og himlen. I midten giver en 24 meters høj akse frit udsyn op gennem de seks etager. Det Kongelige Bibliotek har 250.000 årlige lånere og rummer foruden store mængder udenlandsk speciallitteratur alt, hvad der nogensinde er udgivet af bøger på dansk – helt tilbage fra Saxo Grammaticus’s Danmarkshistorie, skrevet før år 1200.

Rundtårn

Rundtårn, der er 209 meter at gå til toppen, men kun 35 meter i fugleflugtslinie. Grunden er den lange sneglegang, der undervejs mod toppen snor sig 7 1/2 gang rundt om tårnets. Oprindelig blev Rundetårn bygget i 1642 af Christian IV som et astronomisk observatorium. Fra tårnets top har de over 400.000 årlige besøgende udsigt over den gamle middelalderby.

Amagertorv

Amagertorv pladsen der i dag er en del af Strøget, var indtil 1868 stedet, hvor Amagerbønderne falbød deres varer til byens borgere. I 1960’erne var ‘det store stygge Storkespringvand’ samlingssted for datidens hippier, men i dag mødes gademusikanter, gøglere og andet godtfolk her over en kop kaffe. Flere af de velbevarede bygninger omkring torvet stammer tilbage fra renæssancen. I baggrunden anes Christiansborg. Storkene, der har lagt navn til springvandet, 
er i øvrigt ikke storke, men hejrer.

Hovedbanegården

Hovedbanegården, 100.000 mennesker passerer dagligt under det københavnske trafikknudepunkts imponerende træhvælvinger for at rejse videre med en af de over  
1000 daglige togafgange til internationale, nationale, regionale eller lokale destinationer. Hovedbanegården blev bygget i 1911 og rummer i dag over 14 specialbutikker og 22 spisesteder samt et Interrail-center, hvor unge rygsæksrejsende kan få et bad og et måltid mad inden turen går videre ud i Europa.

Marmorkirken

Marmorkirken hedder egentlig Frederikskirken, fordi den var bestemt til at være det dominerende bygningsværk i Frederiksstaden, da den blev påbegyndt i 1749. Men underdelen af marmor gav den sit folkekære tilnavn. Den bronzeklædte kuppel, der er inspireret af Peterskirken i Rom, er i dag et storladent element i den københavnske skyline.

Læs mere fra KBH: