Brudevalsen, som du kan bestille her,er komponeret af Niels W. Gade, og den skal danses inden klokken midnat, da datoskiftet markerer overgangen fra ugift til gift. Gæsterne danner en kreds rundt om jer, og mens I danser, klapper de i takt til musikken. Efterhånden gør de kredsen mindre og mindre, så I til slut ender med at være så tæt, at I bliver nødt til at kysse. Hinanden, altså. Bagefter snupper de mandlige gæster gommen, løfter ham op i luften, tager hans sko af og klipper tæerne af hans sokker. Husk at tage et fodbad inden! 

Brudevals

Man mener, at denne tradition hænger sammen med gamle udtryk som “at gøre sine hoser grønne” og “at gå på frierfødder”. Huller i sokkerne er åbenbart lig med ingen frierfødder, så herefterdags skulle hustruen kunne sove roligt om natten.

Er det efterhånden ved at være et par år siden, I var vandkæmmede og i tylsskørter på den lokale danseskole, kan I lære at valse mange steder i byen. Det koster mellem 400 og 500 kroner for en times undervisning. 

“Jeg har aldrig nogen mere end en time. Så kan de!”, siger Gitte Vandborg fra en af byens gamle danseskoler, Andersen og Jensens Danseinstitut. 

Læs mere: