En lille artikel omkring farveprofiler sRGB ? Adobe RGB ?

sRGB ? Adobe RGB ? En lille artikel omkring farveprofiler. Mange tror at det de ser på deres skærm er korrekt, og at alle andre vil se det på samme måde. Virkeligheden er dog ikke helt så simpel desværre.

Mange vil måske tro, at når de har efterbehandlet et billede og uploader det til en webside så er den hellige grav vel forvaret. Dog vil der være risiko for, at tilbagemeldingerne på dine uploadede billeder fokuserer sig på de mystiske eller tamme farver i billedet.

Det er jo underligt når det ser perfekt ud på din skærm.

Problemet skal nok findes i at Lightroom, Elements og Photoshop er meget glade for at bruge Adobe RGB som farverum.

sRGB ? Adobe RGB ?

Hvad er det så for nogle størrelser ?

sRGB er et farverum som er specificeret af en større gruppe af virksomheder og som benyttes i mange forskellige filformater. sRGB er designet til at afdække behov på hjemmecomputere og kontor PCere.

Adobe RGB er en farveprofil udviklet af Adobe System i 1998. Farveprofilen er designet til at rumme flest mulige farver fra CMYK printere – dog kun ved brug af primære RGB farver.

Det en teknisk forklaring, som for nogle er enormt interessant, og for andre er det helt volapyk. Essensen er dog, at der er det samme antal farver i begge profiler. Begge farveprofiler er begrænset til 16 millioner farver – forskellen ligger i hvilke farver de indeholder.

Hvad er problemet så ?

Egentligt er der jo ikke noget problem, men en udfordring i at forstå hvad forskellen kan resultere i.

Afhængigt af hvilken browser du normalt bruger, skal du måske hente en anden til testen. Du skal bruge Internet Explorer og FireFox 3.6 og du er velkommen til at teste med flere andre browsere hvis du lyster.

I firefox ser billeder ganske ens ud

I firefox ser billederne ganske ens ud. Dette skyldes at FireFox har indbygget farvestyring. Dette er faktisk både godt og skidt. Grunden kan ses hvis du åbner de samme links i IE. Her er billederne nemlig slet ikke ens. sRGB har langt flottere farver, hvor Adobe RGB pludseligt fremtræder langt mere afdæmpede farver.

Skal jeg så slet ikke bruge Adobe RGB ?

Tjo, som alt i verden er der ikke noget definitivt svar på dette problem. Hvis du ikke bruger dine billeder online, eller hvis du husker at ændre farveprofilen til sRGB inden du uploader til websider, så kan man nemt bruge AdobeRGB. Generelt kan Adobe RGB anbefales til grafikere, webdesignere eller fotografer som printer deres egne billeder, men hvis der indgår online elementer i dit workflow, så hold dig til sRGB.

Hvordan checker jeg hvilken farveprofil jeg bruger ?

Jeg bruger selv Photoshop, så jeg vil her vise hvordan man undersøger og ændrer farveprofilen der.

Start Photoshop og vælg “Color Settings” eller tryk CTRL+SHIFT+K.

Forskellen er at RGB profilen er ændret fra Adobe RGB til sRGB

Forskellen er at RGB profilen er ændret fra Adobe RGB til sRGB. Desuden er afsnittet “Color Management Policies” er ændret fra “Preserve embedded profiles” til “Convert to working”. Det sidste punkt er meget vigtigt. Grunden er, at på f.eks. på mit D700 kan man vælge om man vil tage billeder i Adobe RGB eller i sRGB.

Skulle man have valgt Adobe RGB vil billedet med mine indstillinger, automatisk blive konverteret til sRGB når det åbnes i photoshop. Hvis der stadig var valgt “Preserve embedded profiles” ville billedet stadig være i Adobe RGB.

Skulle du have lyst til at vide mere om de tekniske detaljer omkring Adobe RGB og sRGB kan man kigge på wikipedia.

Læs mere om fotografering i København her.